Okrugli stol povodom Dana starijih osoba

Povodom Dana starijih osoba organiziran je u Maloj vijećnici Grada Slunja okrugli stol za predstavnike starijih osoba iz udruga Matice umirovljenika Slunja, Cetingrada i Rakovice te Udruge invalida rada Grada Slunja

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada u cijelom svijetu, kako bi se naglasila važnost solidarnosti među generacijama kao i stvaranje uvjeta za kvalitetniji život starijih osoba i njihovu veću uključenost u život zajednice. Naglašava se potreba da se starijim ljudima smanji osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja.

Ovaj dan prigoda je da se glasnije progovori o pravima ljudi, koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike, često vrlo teški, a u nekim slučajevima ispod dostojanstva čovjeka, naglasila je danas Ankica Petek, tajnica Matice umirovljenika Slunja, Cetingrada i Rakovice, na okruglom stolu koji je danas održan u gradskoj vijećnici Grada Slunja, a povodom Dana starijih osoba.


Okrugli stol povodom Dana starijih osoba organiziran je u Maloj vijećnici Grada Slunja za predstavnike starijih osoba iz udruga Matice umirovljenika Slunja, Cetingrada i Rakovice te Udruge invalida rada Grada Slunja, s kojima su o problemima, ali i daljnim smjernicama, razgovarali slunjski gradonačelnik Željko Rendulić sa suradnicima iz gradske uprave i predstavnicom Crvenog križa Slunj, ravnateljicom Mirjanom Puškarić, predstavnicom Doma zdravlja Slunj, ravnateljicom Ivankom Magdić te predstavnikom Centra za socijalnu skrb Slunj, socijalnim radnikom Milanom Bitangom.


Pitanje izgradnje, odnosno otvorenja Doma za starije osobe u Slunju, dugogodišnji je problem, ističu predstavnici starije populacije i očekuju pomak u rješavanju toga pitanja. Zaključak je ovog skupa da će svi zajedničkim snagama pokušati iznaći povoljno rješenje. Razgovat će se sa predstavnicima ogulinske ustanove – Doma za starije biskup Srećko Badurina, koji su proljetos u Slunju iskazali interes za otvaranje doma za starije u Slunju, preuređenjem bivšeg plućnog odjela pri Domu zdravlja Slunj, koji bi se uredio javnoprivatnim partnerstvom.


Također se razgovaralo o nastavku programa Pomoć i njega u kući za starije osobe, koji zadovoljava potrebe oko 125 korisnika na području Slunja i Rakovice, a koji program će s promjenom zakona o socijalnoj skrbi, doživjeti neke izmjene u idućoj godini. Zaključak je ovog skupa da će se ovaj program i dalje poticati od strane lokalne samouprave.
Istaknuta je i stalna zdravstvena skrb za starije osobe, koju Dom zdravlja Slunj stalnim naporima nastoji zadržati i proširiti novim. Proširenje mreže udomiteljskih obitelji također je jedan pozitivan pomak u brizi za starije osobe, jer im se osigurava smještaj i briga izvan vlastitog doma, jer, na žalost, smještaj u domu za starije košta daleko više od mogućnosti koje starije osobe, ali i njihove obitelji, imaju.


Na kraju, svi su pozvani na obilježavanje Dana starijih osoba i Svetskog dana srca, koje je upriličeno za četvrtak, 03. listopada 2013., u gradskom parku, s početkom u 08,00 sati, kada će biti predstavljeni radovi korisnika Dnevnog boravka, dijelit će se promotivni materijali pružanja prve pomoći i prisutni građani moći će se savjetovati s liječnicima, socijalnim radnicima i ravnateljima ustanova.